INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti
INFORMASI SEJARAH KAMPUNG

Kampung Baru Air Tawar merupakan sebuah kg yyang terletak di satu daerah ke selatan Semenanjung Malaysia yang bersempadan dengan negeri Pahang. Ia juga terletak sekitar 4 km dari pekan kecil Endau yang disempadani oleh Sungai Endau dengan Daerah Rompin di Pahang.

Peringkat Awal iaitu sebelum kehadiran tentera Jepun dalam perang dunia kedua, kampong ini adalah merupkan penempatan kecil kaum Cina. Masyarakat Cina ini akhirnya melarikan diri apabila kedatangan Jepun. Kehidupan secara bercucuk tanam kecil-kecilan telah ditinggalkan untuk keselamatan mereka. Ini mungkin ada kaitan dengan sejarah peperangan Cina dan Jepun suatu masa dahulu.

Di beberapa bahagian kampong terutamanya di penempatan kampong tersusun sekarang, kegiatan penanaman padi secara sara diri telah dijalankan oleh penanam padi tradisinal Maelayu yang mendiami Kampung Air Tawar.

Selepas kemerdekaan Tanah Melayu, pola penduduk telah berubah dangan hamper keseluruhan penduduk kampong Baru Air Tawar adalah terdiri daripada kaum Melayu dan mengerjakan pekerjaan secara sendirian seperti pertanian secara kecil-kecilan. Manakala sebahagian besar penduduk adalah terdiri daripada yang bekerja dengan Agensi kerajaan dan Sektor Swasta.

Jumlah penduduk Kg Baru Air Tawar seramai 1140 orang dengan keluasan Kampung 1170 Ekar Persegi.

Pekerjaan Penduduk setempat kebanyakkan BEKERJA SENDIRI sebagai Petani, Penternak, Peladang, Peniaga, Tukang dan Nelayan. Selebihnya merupakan Kakitangan Kerajaan Dan Swasta, Pesara dan Tidak Bekerja.

Ahli Politik

    Tanjung Genting

  1. Y.B. Datuk Dr. Haji Abdul Latif bin Ahmad
  2. Ahli Parlimen Mersing
  3. Pengerusi Syarikat Perumahan Negara  Berhad (SPNB)

    Tanjung Genting

  1. Y.B. Dato Haji Abdul Latif bin Haji Bandi.
  2. ADUN Endau
  3. Bendahari Persatuan Bola Sepak Negeri Johor

Rekreasi & Pelancongan
HUTAN LIPUR GUNUNG ARONG

Terletak 22 km dari pekan Endau, melalui jalan Mersing-Endau, 151 km dari Johor Bahru. Pengunjung boleh menggunakan kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti bas atau teksi dari Bandar Mersing .

Tarikan:
1. Kajian/ Pendidikan
2. Sungai
3. Berkhemah
4. Trekking
5. Mendaki Gunung


Kemudahan
1. TEMPAT LETAK KERETA
2. TANDAS
3. PONDOK REHAT
4. CHALET / ASRAMA
5. MASJID
6. DEWAN SERBAGUNA


Pegawai Hutan Daerah:
Pejabat Hutan Daerah Johor Timur,
86800 Mersing, Johor.
Tel. : 07-7991033


TAMAN NEGARA ENDAU-ROMPIN (NATIONAL PARK)

Taman Negara Endau Rompin, terletak di sempadan Johor/Pahang, merupakan taman negara yang kedua selepas Taman Negara. Ia meliputi kawasan seluas kira-kira 80,000 hektar kaya dengan flora dan fauna eksotik, yang meliputi kawasan tadahan air sungai Endau dan Rompin, bersesuaian dengan namanya. Dalam erti kata lain, tempat ini sangat luas.

Taman ini merupakan rumah yang besar bagi spesies burung, mamalia, katak, serangga dan pelbagai eksotik orkid, herba, tumbuh-tumbuhan perubatan dan pokok-pokok. Boleh dikatakan setiap kali ekspedisi saintifik kembali dari Endau Rompin, spesis baru ditemui!

Para pengembara boleh menyaksikan haiwan monyet daun, kera ekor panjang, ungka tangan-putih, gajah, rusa, tapir dan kadang-kadang harimau serta harimau bintang dengan menjejaki laluan trek yang melalui hutan. Bagi pencinta kembara dan pengembara sungai, terdapat jeram menyeronokkan dan air terjun yang agak besar.

Untuk melindungi persekitaran yang harmoni ini, hanya kawasan-kawasan yang terhad dibuka bagi ekopelancongan. Kemasukan ke taman itu memerlukan permit khas dari Johor National Park Corporation.

Panduan Perjalanan
- Menaiki Kereta atau Teksi


Dari Kuala Lumpur-Bahau-Muadzam Shah-Bandar Rompin-Taman Negara Endau Rompin. Dengan perjalanan kira-kira empat hingga empat jam setengah, tindakan anda mengunjungi Taman Negeri Endau-Rompin berbaloi. Dari Kuantan ke Rompin pun, kira-kira dua jam perjalanan. JIKA anda dari Johor Bharu, anda hanya perlu ke Mersing-Tanjung Gemok, kemudiannya ke Bandar Rompin sebelum meneruskan perjalanan ke Felda Selendang Satu dan beberapa minit kemudiannya anda sudah memasuki Taman Negeri Endau-Rompin.

RESTORAN NUSANTARA

Restoran Nusantara. No. 42, Jalan Mersing, 86900, Endau, Johor Darul Takzim Sebuah restoran yang terkenal. Restoran yang sungguh menarik pembinaannya. Sebahagian tempatnya mempunyai ukiran kayu yang halus seninya.. Restorant Nusantara Endau ini akan menjadi tempat tarikan pelancong. Kebanyakkan pemandu-pemandu bas akan berhenti rehat dan makan minum disini.

Kemudahan Awam

-Tiada Maklumat-

Pendidikan

-Tiada Maklumat-

Kisah Kejayaan

-Tiada Maklumat-

Keusahawanan